Existuje viacero foriem podnikania. Veľa začínajúcich podnikateľov volí živnosť a to z dôvodu, že táto forma podnikania je administratívne pomerne jednoduchou (napr. nemusíte viesť evidenciu nákladov. Môžete si uplatniť takzvané paušálne výdavky). Ak očakávate nižšie zárobky, tak táto forma podnikania býva zároveň často výhodnejšou ako založenie s.r.o..

Postrachom pre mnohých začínajúcich podnikateľov sú ale odvody do Sociálnej a Zdravotnej poisťovne. Možno ste to nevedeli, ale v prvom roku podnikania na živnosť nemusíte platiť odvody do Sociálnej poisťovne. V niektorých prípadoch nemusíte platiť tieto odvody dokonca ani po prvom roku podnikania, prípadne neskôr. Všetko to závisí od výšky obratu, ktorý dosiahnete. Poplatkom do zdravotnej poisťovne sa ale nevyhnete. To, koľko musíte platiť, sa dočítate v tomto článku. Ak ale máte živnosť popri práci, tak výška poplatkov môže byť nulová, no treba povedať, že ak vygenerujete príjem, tak z neho budete musieť odviezť odvody do Zdravotnej poisťovne.

Získajte bezplatný prístup do aplikácie hneď teraz

Registrujte sa a vyskúšajte si našu aplikáciu bez toho, aby ste zadávali platobné údaje z karty.
Sila hesla

Koľko budem platiť do Sociálnej poisťovne

Vaše povinnosti, koľko peňazí a kedy musíte odvádzať do Sociálnej poisťovne, upravuje zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov. Vaša povinnosť platiť poplatky do Sociálnej poisťovne vzniká po podaní prvého daňového priznania. Inými slovami, povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne sa posudzuje na základe príjmu, ktorý ste ako SZČO vykázal v podanom daňovom priznaní za uplynulý rok. Potom odvody budete platiť od 1. júla, resp. od 1. októbra, ak ste mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania.

Najnižšie možné náklady, ktoré vám vzniknú v súvislosti so Sociálnym poistením, sú po podaní prvého daňového priznania 33,15 % z minimálneho vymeriavacieho základu. Pre rok 2024 je minimálny vymeriavací základ 652,00 € mesačne v priemere, teda 7 824 € / rok. Tu treba ale podotknúť, že ide o variabilnú sumu, ktorá sa každý rok upravuje.

Zaujal vás náš článok? Ostaňme v kontakte!

Odoberajte náš newsletter, aby vám neušli žiadne dôležité informácie...
peniaze titulka
Zdroj: Pixabay.com (Alexas_Fotos)

Dôležité je tu povedať, že do tohto príjmu, z ktorého sa vypočítava minimálny vymeriavací základ, sa počítajú príjmy z podnikania, a nie zo zamestnania.

Ako sa vypočíta minimálny vymeriavací základ?

Vo všeobecnosti platí, že povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne vzniká nasledujúci rok SZČO potom, ako jeho príjem presiahol z podnikania alebo vykonávania inej samostatnej zárobkovej činnosti viac ako 12-násobok minimálneho mesačného vymeriavacieho základu.

danovy bonus na dieta kalkulacka peniaze vypocet
Zdroj: Bruno z Pixabay

Možno sa teraz pýtate, čo to vlastne je minimálny vymeriavací základ a ako sa vypočíta. V roku 2025, aby ste sa vyhli plateniu tohto odvodu, tak bude pre vás kľúčová hranica 8 580 €. Ako sme k nej ale došli? Je to pomerne jednoduché. V roku 2023 bola priemerná mesačná mzda 1 430 €. Minimálny vymeriavací základ je 50 %  z 1 430 € mesačne, teda 715 €. To znamená, že minimálny vymeriavací základ pre rok 2025 bude 12 x 715 € = 8 580 €.

Pre rok 2026 bude vymeriavací základ 12 x (priemerná mzda v roku 2024 / 2) = vymeriavací základ v roku 2026.

Zdielať: