V súčasnosti je horúcou témou transakčná daň, ktorú sa chystá zaviesť vláda. Ako z jej názvu plynie, tak týkať sa má transakcií. Kto každý ju ale bude platiť a koľko? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.

Prečo štát zavádza transakčnú daň?

Dôvod, prečo štát zavádza novú daň je, že potrebuje konsolidovať príjmy a výdavky štátu. Vo svojej podstate ide o daň, nový poplatok za zrealizované platby. Vláda si od tohto kroku sľubuje, že vyberie okolo 700 miliónov eur, ktoré použije na zníženie dlhu.

Získajte bezplatný prístup do aplikácie hneď teraz

Registrujte sa a vyskúšajte si našu aplikáciu bez toho, aby ste zadávali platobné údaje z karty.
Sila hesla

Ako vysoká je daň z transakcií a za aké transakcie budeme platiť?

Aktuálna výška dane na transakciu je 0,40 % pričom maximálna výška tejto dane je 40 €. Samozrejme, spoplatnený je aj výber v hotovosti. Tu hovoríme ale o poplatku vo výške 0,80 % z transakcie. V tomto prípade treba zároveň uviesť, že aktuálne nie je nastavený horný limit.

V praxi to znamená, že na každých 1 000 € odoslaných eur cez účet, právnická osoba štátu odvedie 4 €. Pri platbách nad 10 000 €, je strop 40 €. Pri výbere v hotovosti horný limit nie je nastavený a poplatok je raz tak vysoký. Rovnako treba povedať, že poplatky sa budú týkať len platieb, ktoré podnikateľ odošle. Inými slovami, poplatok budete platiť, keď spravíte debet. O ich strhávanie sa bude starať banka a nie podnikateľ.

Zaujal vás náš článok? Ostaňme v kontakte!

Odoberajte náš newsletter, aby vám neušli žiadne dôležité informácie...

Na druhej strane, ak má podnikateľ platobnú kartu, tak môže ušetriť tak, že za jej vedenie bude platiť 2 € / ročne s tým, že platby kartou sú oslobodené od dane.

Existujú výnimky, z ktorých transakcií sa nebude platiť daň?

Ďalej treba ale doplniť, že niektorých transakcií, sa táto daň nebude dotýkať. Možno ako už tušíte, tak ide o platby štátu. Ide o úhrady daní, odvodov, príspevkov, ktoré sú príjmom štátneho rozpočtu, odvodov do Sociálnej poisťovne a odvodov na zdravotné poistenie, ktoré sú hradené na účet Štátnej pokladnici. Existujú potom aj ďalšie výnimky, ako sú napríklad transakcie medzi vlastnými účtami daňovníka, ak má viac účtov v rovnakej banke (teda vnútrobankové presuny) a ďalšie.

Kto každý bude platiť?

Prejdime ale k tomu, kto všetko ju musí platiť. Táto daň sa netýka fyzických osôb, ale podnikateľov. S najväčšou pravdepodobnosťou ale tieto náklady na konci dňa prevedú na zákazníkov. Túto daň budú platiť všetci podnikatelia vrátane živnostníkov (SZČO). V súvislosti s SZČO treba povedať, že majú novú povinnosť a to zriadiť si podnikateľský účet. Ide približne o 190-tisíc jednotlivcov.

Dovoľte nám dať do pozornosti tip, ako môžete čiastočne a legálne ušetriť na transakčnej dani peniaze.

Tejto daní sa vyhnú zamestnanci, prenajímatelia nehnuteľností, Sociálna poisťovňa, rozpočtové a príspevkové organizácie, ako aj vyššie územné celky.

Obísť transakčnú daň nebude také ľahké

Možno vás napadlo, že si účet vytvoríte v zahraničí. Prípadne, že si firmu prenesiete do zahraničia. Nie je to dobrý nápad. Budete si musieť následne daň vypočítavať sám a aj ju uhrádzať. Pribudne vám teda kvantum administratívy. Dôvodom je, že ak sa väčšinu roka zdržiavate na Slovensku, tak máte štatút rezidenta. To znamená, že dane budete platiť podľa slovenskej legislatívy a prenos účtu či firmy do zahraničia, vám nepomôže.

Od kedy budeme transakčnú daň platiť?

Možno sa teraz pýtate, od kedy má byť transakčná daň v platnosti. Nová legislatíva by mala nabrať účinnosť od 1. apríla 2025.

Pozn.: článok vychádza z návrhu vlády a je aktuálny ku dňu publikovania článku. 

Aktualizované: Transakčná daň bola prijatá parlamentom k 3. 10. 2024. na 19. schôdzi parlamentu.

Zdielať: